– Nem! Nem! Nem kell a leves! – mondta Berke. Éppen tornyot épített piros és sárga kockákból. A piros kockán Mufurc dobolt, a sárgán Makranc ugrált. Berke vidáman nézte őket, miközben újra és újra, egyre hangosabban kiabálta: Nem! Nem! Nem kell a leves!
Anya éppen hagymát pirított a konyhában. Mivel ő felnőtt, nem látta a krampuszokat, akik most már örömtáncot jártak a kockákon.
– Segítesz főzni? – Kérdezte a kisfiút, aki egyébként szeretett a konyhában a lábasokkal és a fakanállal játszani. – Nem! Nem! Nem főzök! Nem kell a leves! – Érkezett a válasz. A krampuszok Berke pocakján ugráltak, és a kisfiú nevetve ismételgette: Nem kell a leves! Anya nem értette, de egyszerre újabb ötlete támadt. Nem tudhatta, hogy a Konyhatündér egyik haja szálán egyensúlyozva súgja a fülébe, de jó hangosan azt mondta:
– Berke, válassz valamit a szekrényből, és belefőzöm a levesbe!
A krampuszok és Berke kinyitották az ajtót. Volt ott liszt, búzadara, szardínia, sütőpor, cukor, só, bors, paprika, furcsa szagú zöld fűszerek, lekvár, és egy doboz ananász.
– Az ananászkonzervet! – Kiáltozták a manók! Azzal jól megviccelheted Anyát! Ki hallott már ananászos levesről! Berke nevetve odavitte Anyának a konzervdobozt, aki egy szót szem szólt, kinyitotta, a levét pohárba töltötte és odaadta a kisfiúnak, a darabokat pedig zutty – beledobta a levesbe.
Berke és a krampuszok nagyon meglepődtek, és olyan kíváncsiak lettek, hogy alig bírták kivárni, hogy elkészüljön az ananászleves. Amikor Apa ebédnél megdícsérte, Anya így szólt: Berke ötlete. A kisfiú pedig nagyon büszke volt.
Ananászleves
1 konzerv darabolt ananász, 2 csirkemell, 1 fej hagyma, chilliszósz (legjobb a kifejezetten csirkéhez való, nem túl csípős), 2 dl tejszín, 1 púpozott ek keményítő, só, szerecsendió, esetleg 1 dl száraz fehérbor
Kis olajon a hagymát üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott csirkemellet, és elősütjük. Meglocsoljuk chilliszósszal, még egyszer összeforgatjuk, majd felöntjük három-négy pohár vízzel. Egy deci száraz fehérbort is adhatunk hozzá. Sóval, szerecsendióval fűszerezzük, majd amikor már majdnem puha a csirke, hozzáadjuk a lecsöpögtetett ananászkonzervet. A keményítővel összekeverjük a hideg tejszínt, és besűrítjük vele a levest. Pirítóssal tálaljuk, de szórhatunk a tetejére krutonokat, pirított zsemlekockákat is.